Print

Asociația Obștească Centrul Național de Instruire în Insolvență ”MOLDINSOLV”, (în continuare CNII ”MOLDINSOLV”), a fost înființată la data de 02 august 2016, fiind singurul centru de instruire din Republica Moldova, care pregatește practicieni în insolvență, și nu numai.

Vă aducem la cunoștință că acest instrument de dezvoltare a domeniului insolvabilității, a fost creat cu suportul și în colaborare cu Uniunea Administratorilor Autorizați din Moldova.

CNII ”MOLDINSOLV” și-a propus să asigure un cadru progresist în ceea ce privește dezvoltarea cunoașterii domeniului insolvabilității, prevenirii falimentului, atât pentru administratori autorizați, cât și pentru debitori, creditori și alte persoane interesate. Tindem să obținem acest rezultat prin:

Ne-am propus să atingem rezultate înalte prin:

Cunoaștem că domeniul insolvabilității în Republica Moldova în ultimii ani, cu eforturi comune a înregistrat progrese esențiale, care desigur trebuie promovate în continuare. Însă dacă e să trasăm o tranșă între țările de vest și țara noastră, la etapa actuală, nivelul de dezvoltare a domeniului se află mult prea departe.

Situația economico-financiară a Republicii Moldova nu este una tocmai favorabilă, țara se confruntă cu o depreciere severă a monedei locale în raport cu principalele valute internaționale, cu stagnarea la niveluri absolut înalte a deficitului comercial, creșterea ponderii deficitului comercial în PIB, și nu în ultimul rând cu o criza politică și identitară majoră.

Toți acești factori (și nu numai), generează o accentuare a șituațiilor financiare anevoioase, atât a întreprinderilor mici și mijlocii, cât și a celor mari, respectiv la aducerea acestora în prag de faliment.

Faptul că o companie se află în încapacitate de plată, și urmează lichidarea acesteia, astăzi nu prezintă o noutate. Dar ce efecte provoacă aceste lichidări în masă?

Unele dintre acestea considerăm a fi: redresarea economico-financiară, pierderea locurilor de muncă, neîncrederea cetățenilor în investirea capitalului propriu, lipsa stabilității financiare și comerciale, emigrarea și îmbătrânirea populației, și într-un final sărăcirea acesteia.

Observăm că neajutorarea și nesusținerea acestui aspect din cadrul societății, provoacă urmări grave.

Pe lângă faptul că statul nu oferă o mare posibilitate de redresarea a activității economice a comerciantului, considerăm că acesta nu dispune nici de cunoștințele necesare care ar genera o stabilizare și o configurare a acțivității pe care o desfășoară.

Mulți administratori, fondatori a societăților comerciale nu au absolvit o facultate de management sau economie, aceștia pun în aplicare concepțiile lor subiective, astfel ducând întreprinderea în insolvabilitate.

Câte societăți comerciale din țară își restructurează activitatea și activează în continuare pe piață?

Cu părere de rău, aceste cazuri sunt mult mai rar întâlnite în comparație cu cele care urmează procedura falimentului.